Sisteme de ventilatie conventionale

Sisteme de ventilatie conventionale

In categoria sistemelor de ventilatie conventionale intra practic orice varianta care presupune evacuarea aerului viciat si inlocuirea acestuia cu aer proaspat. Le numim conventionale pentru ca aceasta abordare exista de cand lumea, fiind solutia clasica de a mentine nivelul de poluanti dintr-o incapere la o valoare admisibila. Reamintim ca scopul ventilatiei este de a asigura eliminarea poluantilor si asigurarea confortului termic.

In ventilatia conventionala aerul viciat (impreuna cu fumul de tigara, acesta fiind dealtfel si tema abordata de acest site) este evacuat in afara incaperii cu ajutorul unui ventilator. Evacuarea se face, de obicei, cu o tubulatura de distributie a aerului, prevazuta cu elemente de reglaj de debite (clapete de reglaj sau damper-e) si cu elemente de difuzie (grile si/sau anemostate). Tubulatura de distributie are rolul de a prelua aerul viciat din mai multe puncte ale incaperii, de preferat cat mai aproape de locul in care se produce poluarea aerului. Tubulatura de evacuare este confectionata din material rigid, cum ar fi:

  • tabla galvanizata cu sectiune rectangulara sau rotunda (lisa sau tip Spiro)
  • panou sandwich preizolat cunoscut generic sub denumirea de ALP (asa cum toate copiatoarele de la noi sunt denumite xerox-uri :))
  • sau alte materiale rigide cu proprietati adecvate unor astfel de aplicatii. Desi alte materiale nu sunt cunoscute inca in tara noastra, ne rezervam pozitia de pionieri si anuntam aici ca in curand vom face cunoscuta o alternativa revolutionara de tubulatura de ventilatie
  • tubulatura flexibila - care de principiu este o varianta pe care o vom alege doar atunci cand nu se poate altfel. Oricum, folosirea tubulaturii flexibile necesita multa atentie si nu se poate aborda decat pe tronsoane scurte si foarte scurte datorita pierderilor de presiune semnificative cu care vine.

Aportul de aer proaspat face si el obiectul unei tubulaturi de distributie asemanatoare celei de evacuare. Tubulatura de introducere de aer proaspat (si de compensare) se realizeaza din aceleasi materiale fiind necesara atentie la temperatura aerului introdus. De cele mai multe ori, pentru evitarea fenomenului de condens pe tubulatura metalica, aceasta este bine sa fie izolata. Nu intram aici in discutii despre temperatura punctului de roua ca sa nu va plictisim. Spunem doar ca pentru evitarea oricaror neplaceri venite din calcule incorecte, ar fi bine ca aceasta tubulatura sa fie izolata. Mai ales daca aerul proaspat introdus este racit suplimentar pe timpul verii sau neincalzit corespunzator pe timpul iernii. Tubulatura de introducere de aer proaspat trebuie deasemenea sa asigure o distributie corecta a aerului proaspat in incapere, adica sa imprastie cat mai bine aerul in incapere, cu ajutorul elementelor de difuzie (grile, valve si/sau anemostate). Designul tubulaturii, si aici intelegem atat sectiunile si ramificatiile acesteia cat si tipul si dimensiunea elementelor de difuzie) se calculeaza in functie de debitul de aer pe care trebuie sa il asigure la viteza si nivelul de zgomot care sa nu deranjeze ocupantii incaperii. Ventilatorul se alege la final, in functie de necesarul de presiune cerut de tubulatura.

ATENTIE! Un sistem de ventilatie trebuie calculat in functie de mai multi factori cum ar fi: gradul si tipul de poluare existent in incapere, numarul de persoane si nu in ultimul rand de caracteristicile constructive ale incaperii. Este necesar un calcul corect care sa tina cont de toate aspectele de mai sus pentru a obtine un sistem de ventilatie eficient. Iar eficient inseamna sa isi atinga performantele pentru care a fost calculat la cel mai mic debit cu putinta. Un debit mai mare decat este necesar insemna un consum energetic inutil. Un debit mai mic decat cel necesar inseamna ineficienta.

Ce trebuie sa stiti
  • Nu se poate face evacuarea aerului viciat fara aport de aer proaspat (sau de compensare). Este impotriva legilor fizicii! Nu puteti doar sa scoateti fara sa si aduceti inapoi! Fara aer de compensare, in realitate scoateti atat aer cat reuseste sa patrunda prin deschiderea usilor sau prin neetanseitati.
  • Debitul de aer proaspat (sau de compensare) trebuie sa fie cel putin egal cu debitul de aer evacuat. In unele situatii este necesara o usoara suprapresurizare pentru a tine departe mirosurile care pot veni din incaperile anexe (toalete, bucatarii, camere de depozitare sau chiar ghene de gunoi).
  • Evacuarea aerului viciat inseamna si evacuarea caldurii. Cu alte cuvinte, pe timpul iernii, odata cu fumul de tigara veti evacua si aerul cald din incapere! Pe timpul verii veti evacua aerul rece produs de instalatia de racire!
  • Aerul proaspat trebuie tratat termic. Nu puteti introduce aer proaspat iarna la - 15 grade Celsius! Va trebui sa incalziti aerul proaspat cu ajutorul unei baterii de incalzire. De cele mai multe ori va trebui sa faceti acelasi lucru si pe timpul verii. Adica sa il raciti.
  • Sistemul de ventilatie conventional este un mare consumator energetic mai ales in situatia unui sistem de ventilatie indreptat catre eliminarea fumului de tigara, unde instalatia va trebui sa trateze debite mari de aer. Incalzirea sau racirea unei cantitati mari de aer proaspat se face cu eforturi energetice pe masura!
Daca doriti un sfat avizat sau realizarea unui sistem de ventilatie eficient, nu ezitati sa ne contactati!

Fiind unici importatori pentru o buna parte din componentele sistemelor de ventilatie, putem oferi calitatea la un pret corect. Nu suntem cei mai ieftini si nici nu cautam asta. Stim insa sa facem lucruri care functioneaza. Cel putin asta spun cei mai multi dintre beneficiarii nostri. Cel putin cei care ne-au ascultat sfatul pana la capat si au crezut in noi.