Sisteme de ventilatie centralizate

Sisteme de ventilatie centralizate

Un sistem centralizat de ventilatie pleaca de la ideea de a avea totul la un loc. In realitate, ventilatia se face tot in-out, adica se bazeaza tot pe evacuarea aerului viciat si introducerea de aer proaspat insa majoritatea componentelor sistemului, adica ventilatoarele, filtrele, bateriile de incalzire sau racire si alte elemente de reglaj sunt grupate in ceea ce se numeste o centrala de tratare a aerului, in abreviere CTA sau AHU (air handling unit). O astfel de centrala poate fi prevazuta cu camera de amestec sau recuperator de caldura

.

Centrala de tratare a aerului poate fi construita in asa fel incat sa poata fi instalata in exteriorul sau in interiorul cladirii. Automatizarea centralei poate fi deasemenea foarte avansata, utilizatorul avand posibilitatea sa aleaga regimul de lucru in functie de necesitati.

La centrala de tratare se racordeaza cele doua trasee de tubulatura, pentru evacuarea aerului viciat si, respectiv, pentru introducerea aerului proaspat.

Centrala poate lucra in regim de aer proaspat 100% sau in amestec cu aerul evacuat dar filtrat. In functie de tipul de aplicatie, centrala poate fi dotata cu filtre de constructie diferita, in functie de gradul de filtrare necesar.

Bateriile de incalzire pot fi electrice sau cu apa calda furnizata de o centrala termica sau o pompa de caldura.

Bateriile de racire pot fi cu apa racita de un agregat frigorific (chiller) sau cu freon (in expansiune directa).

Avantajele si dezavantajele unui sistem de ventilatie centralizat
  • O centrala de tratare a aerului este un echipament custom ce se construieste pentru fiecare aplicatie in parte, in functie de debitul de aer ce trebuie tratat, de conditiile de temperatura si umiditate impuse de aplicatie, de caracteristicile medii anuale ale aerului din localitatea unde se va face aplicatia, de designul tubulaturilor pe care trebuie sa le deserveasca si nu in ultimul rand de cerintele si bugetul beneficiarului.
  • O centrala de tratare a aerului necesita mentenanta specifica, ce trebuie realizata de o firma specializata. Nu este un perpetuum mobile care functioneaza la nesfarsit, fara sa ii acordam atentia cuvenita. Ca orice sistem de ventilatie, implica costuri de exploatare.
  • In functie de dotarea centralei, putem spune ca este solutia cea mai performanta din punct de vedere al rezultatelor legate de calitatea aerului. Nu este neaparat si cea mai performanta din punct de vedere energetic. Costurile de achizitie, alaturi de cele de utilizare si mentenanta sunt probabil cele mai ridicate.
  • Dimensiunile fizice ale unei centrale de tratare a aerului sunt de obicei semnificative.